A Konyár 0102 hrsz ingatlanon, növényvédőszer hulladékok környezetre gyakorolt hatásának felmérését, tényfeltárási záródokumentáció kiegészítését és műszaki beavatkozási terv készítését a Megaterra Kft 2009-ben végezte el.

A vizsgált területen a tényfeltárás során növényvédőszer szennyezést tártunk fel. A talajvíz szennyeződése feltételezhetően a területen folytatott tevékenység (növényvédőszerek, illetve növényvédőszeres göngyölegeket tárolása, manipulálása) során a környezetbe kijutó szennyezőanyagok következménye. A tényfeltárás során a szennyezés kiterjedésének horizontális meghatározásának érdekében 11 db sekélymélységű talajfúrást létesítettünk. Ezen túlmenően a szennyezés vertikális lehatárolásához 1 db földtani-hidrogeológiai feltáró fúrást mélyítettünk. A fúrásokból, talaj- és talajvízmintavétel történt, illetve a területen meglévő figyelőkútból talajvízmintavételezést hajtottunk végre.
A laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a területen beavatkozást igénylő növényvédőszer eredetű talajvíz szennyezettség található. A feltárt szennyezés lehatárolásra került, és kockázatbecslés során javaslatot tettünk a „D” kármentesítési határértékre. A javasolt (D) kármentesítési határérték feletti talajvíz szennyeződés kiterjedése kb. 1.780 m2, mennyisége kb. 3.560 m3. A növényvédő szerek okozta talaj és talajvíz szennyezettség megszüntetésére, javasoltuk a talajvíz ex-situ, on-site termelőkutakkal történő kitermelését, sztrippeléssel, aktívszenes szűréssel, tisztított víz nyelető dréneken keresztül történő visszanyeletésével.