Rekultiváció előtt álló 5 Somogy megyei kommunális hulladéklerakó területén vizsgáltuk a depóniagáz összetételét, a gáz komponensek statikus és dinamikus koncentrációit telepített gázmonitoring-kutak felhasználásával.

Folyamatos 8 órán keresztül tartó 34-71 L/perc teljesítményű tartamszivattyúzás mellett óránként analizáltuk a kinyert depóniagázt.

Megállapítottuk, hogy a hulladéklerakók három kategóriába sorolhatók.

I. A lerakók vastag, jól tömörített hulladéktesttel és tömörített ideiglenes záró réteggel rendelkeznek. A metángáz képződése folyamatos, jelentős mennyiségű, nagy koncentrációjú. A tartamszivattyúzásnak nincs, vagy minimális a hatása a metán koncentrációjának csökkenésére. A 8 órás szivattyúzás végén a metán koncentrációja 45-50%.

II. A lerakók hulladékteste kisebb vastagságú, a metángáz képződése ugyan folyamatos, viszonylag jelentős mennyiségű, nagy koncentrációjú, de tartamszivattyúzással a metán koncentrációja csökkenthető 35-45 %-ra

III. A lerakók hulladékteste kisebb vastagságú, viszonylag kevesebb szervesanyaggal, a metángáz képződése ugyan folyamatos, de nem jelentős mennyiségű, tartamszivattyúzással a metán koncentrációja gyorsan csökkenthető 10-25 %-ra